Vőfély és ceremóniamester

Vőfély és ceremóniamester

Telefon:+36307478145, email:szaky01@gmail.com

A vőfély

A vőfély elnevezés

A vőfély elnevezés a "vőlegény felebarátja" kifejezésből alakult ki. Ebből ered a vőfél, de az ország különböző területein e szó több változatban is előfordul. Ilyen pl. a vőfély, a vőfény, a vőfi és a bőfély is. Néhány helyen a "gazda" a vőfély szó megfelelője, női vőfély pedig a nőfély.
A vőfély régebben a család barátja vagy rokona volt (csak legény lehetett). Ő a vendéglátásért vállalta ezt a szerepet. Sőt nem volt ritka még egy-két évtizeddel ezelőtt sem, hogy a lakodalomban nem egy hanem több vőfély is jelen volt. A vőlegényes háznál lévőt nagyvőfélynek, a menyasszonyos háznál lévőt pedig kisvőfélynek nevezték. Amikor a menyasszony násznépe megérkezett a vőlegényes házhoz, akkor a nagyvőfély vette át az irányítást a kisvőfély segédletével. Ma csak igen ritka esetben fordul elő az, hogy barátot kérjenek fel a vőfély szerepre. Inkább hivatásos, fizetett vőfélyt hívnak a lakodalmakba, aki az ifjú párral egyeztetve vezényli le a lakodalmat.

Feladatai

A vőfély a "menyasszonyos" háznál először kikéri a menyasszonyt a szülőktől a leendő férje számára. Ezután elbúcsúztatja a családtagoktól (apa, anya, testvér, nagyszülő, keresztszülő (násznagy). Mindezt versekkel, rigmusokkal. Manapság egyre gyakoribb az egyhelyszínes esküvő. Ide ugyanúgy átültethetőek az esküvő hagyományos mozzanatai (pl. menyasszony kikérés helyett menyasszony keresés). A vőfély dolga megszervezni, vezetni a nászmenetet is. Manapság már csak kevesen ismerik a szokásokat, ezért jó, ha a vőfély irányítja a násznépet. A lakodalomban a vőfély a különböző fogások előtt kis versikével (leves vers, káposzta vers) szórakoztatja a már éhes násznépet. Ezenkívül tréfás játékokat csinál, illetve csináltat(hat) a vendégekkel és az ifjú párral. Általában éjfélkor a a menyasszonytánc következik. Ekkor az ifjú pár megkapja az ajándékait, borítékait a násznéptől, ami szintén a vőfély segítségével történik. A vőfély elengedhetetlen kellékei (voltak) a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot. Ma már egyre több a modern vőfély, aki a násznép tájékoztatását, mozgatását és szórakoztatását helyezi előtérbe és jóval kevesebb népi motívumot visz bele a mondandójába.

A ceremóniamester

A ceremóniamester (CM, MC - Master of Ceremony) és a vőfély feladata nagyjából ugyanaz, de a ceremóniamester modern formában vezényli az esküvőt, többnyire a népies rigmusok kihagyásával. Ruházata is inkább a modern esküvőkhöz igazodik, mivel a ceremóniamester öltönyben vagy szmokingban jelenik meg, gyakran mappával a kezében. Nem ritka azonban, az olyan esküvő, ahol az ifjú pár egyszerűen csak nem szeretne "táncos-kalapos" vőfélyt a népies jellege miatt. Ezért vőfély helyett ceremóniamester vezényli a napot. Megjegyzendő, hogy sokak elgondolása szerint a vőfély egy öreg, népviseletes bácsika, aki végig üvöltözi és italozza az esküvőt, amivel nem éppen pozitív képet alakít ki magáról. Viszont a "stand up" humorista nem helyettesíti a ceremóniamester szerepét! A ceremóniamester - akár a vőfély- a megbeszéltek szerint kezdheti a tevékenységét már az állófogadáson, a szertartásokon vagy csak a lakodalomban.

Ami ugyanaz

A vőfély vagy ceremóniamester az esküvő menete alatt irányítja, segíti, tájékoztatja a fotóst, videóst, pincért és a zenészeket az előre megbeszéltek alapján. Fontos azonban, hogy ő ne a "főnök" szerepében tetszelegjen, hanem kollegaként kezelje a többi szolgáltatót. Segíti a vendégek mozgását (pl. csokordobáshoz, közös fotóhoz összehívja a vendégeket, leülteti őket a templomban házasságkötő teremben, dohányzó, kint beszélgető vendégek visszaterelése pl. vacsorára, tortára, menyasszonytáncra), kezeli a család és a vendégek ügyes-bajos dolgait. Ezen felül fontos "ütközőpont" akár a szolgáltatók (pl. pincér-videós), akár a vendégek és szolgáltatók között. Leginkább a stílus és az előadásmód az, ami lényegi különbség a ceremóniamester és a vőfély között. E két tevékenység azonban gyakran össze is mosódik. A ceremóniamester is verselhet ugyan úgy, mint a vőfély. Viszont a vőfély is elengedhetetlen, hogy saját szavaival-versek nélkül, rögtönözve tudasson a násznéppel olyan információkat, melyek akár a pillanat szülöttei, akár előre megbeszélt részletek.

Ha már eldöntöttük, hogymit szeretnénk (sok vőfély alkalmas a ceremóniamester feladatkörre is) - és már kértünk árajánlatokat a szimpatikus személyektől - mindenképpen törekedjünk a személyes találkozóra. Az árajánlatok nem feltétlenül tükrözik a minőséget, de óvakodjunk a "túl olcsó" megoldásoktól. Nem biztos, hogy néhány ezer forint spórolást megér az, hogy a vőfély "mattrészeg" állapotban tönkretegye az esküvőt. A honlapokon található fotók és videók mellett a személyes találkozókon derülhet ki a vőfély és a ceremóniamester felkészültsége. Emellett természetesen fontos a személyes szimpátia és a ceremóniamester vagy vőfély személyisége is. Ez utóbbi a lakodalom hangulatát is nagyban befolyásolhatja, akár erőszakosságával vagy éppen határozatlanságával is.

Köszönettel: Szakács Zoltán vőfély és ceremóniamester Debrecen. fotók: vőfély Debrecen, vőfély Nyíregyháza